Izaberite stranicu


Potpredsednica Asocijacije kanadskih koledža i instituta, Mari-Žoze Fortan, posetila je danas, 14.3.2017. godine, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Novom Sadu.Tema sastanka bila je upoznavanje sa kanadskim visokoškolskim primenjenim programom obrazovanja, razmena iskustava i ideja, kao i mogućnost povezivanja i  uspostavlјanja saradnje.


Govoreći o kanadskom modelu obrazovanja, gospođa Fortan je istakla da se jednom godišnje sprovodi istraživanje koliko su poslodavci zadovolјni studijskim programima u Kanadi. Prema njenim rečima, poslednje istraživanje pokazuje da se 90 odsto studenata koji završe neki od 8.000 primenjenih programa zaposli do šest meseci po sticanju diplome, a 95 odsto kompanija u kojima rade, zadovolјne su kvalitetom njihovog znanja i veština.


„Mi u Kanadi imamo puno primenjenih programa obrazovanja i upravo tu vidimo mogućnost za saradnju i povezivanje sa obrazovnim sistemom Srbije“, rekla je gospođa Fortan i dodala da se ta saradnja može ostvariti potpisivanjem sporazuma između ministarstava, ali i između asocijacija visokih strukovnih škola ove dve zemlјe. Takođe, ona je istakla da postoji mogućnost organizovanih poseta srodnih strukovnih studija, jer mobilnost studenata i profesora predstavlјa osnov dobre i uspešne saradnje.


Nakon sastanka u Sekretarijatu, podsekretar Mihić i gospođa Fortan obišle su Visoku poslovnu školu strukovnih studija, gde je gospođa Fortan imala priliku da se upozna sa radom jedne od vodećih visokih strukovnih škola u AP Vojvodini.