Izaberite stranicu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas Evropsko univerzitetsko prvenstvo u debati, koje se do 4. avgusta održava na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, istakavši da ne postoji bolji put do pravih rešenja u bilo kojoj oblasti društvenog života od otvorene i argumentovane debate.

„Debata je veoma značajna jer omogućava iznošenje stavova svih učesnika i tokom ovog takmičenja govorićete o aktuelnim temama i problemima, a siguran sam i odgovoriti rešenjima na njih“, istakao je predsednik Mirović.

Obraćajući se učesnicima, predsednik Mirović rekao je da dobra debata mora da podrazumeva i pažljivo slušanje i analizu argumenata koje iznose svi akteri, te da stoga moraju biti spremni prihvatiti argumente koji su suprotni njihovom uverenju.

„Želim vam da u svaku od debata uložite i poslednji atom svoje intelektualne snage, svog znanja i svoje retoričke veštine i verujem da će pobediti snaga argumenata“, poručio je predsednik Mirović.

Predsednik Balkanskog debatnog društva Jovan Petronijević rekao je da je cilj ovog projekta promocija debate kao načina komunikacije, te dodao da je veoma značajno za razvoj visokog obrazovanja što je upravo Novi Sad domaćin za 700 debatera sa više od 100 univerziteta.

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu Jelena Damnjanović istakla je zadovoljstvo činjenicom da je ta škola po treći put domaćin takmičenju u debati, poželevši svim učesnicima uspešno, argumentovano nadmetanje.

Otvaranju Evropskog univerzitetskog prvenstva u debati prisustvovala je i zamenica Pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Dušica Rakić.