Izaberite stranicu

Долазна мобилност

Документи за долазну мобилност

Acceptance LetterApplication Procedure


Application FormLearning Agreement for StudiesLanguage PolicyStudent Mobility BrochureLearning Agreement for TraineeshipsTranscript of RecordsKORISNE INFORMACIJE ZA STRANE STUDENTE

O Novom Sadu

Novi Sad je glavni grad autonomne pokrajine Vojvodine i drugi po veličini grad u Srbiji. Novi Sad je važan proizvodni i trgovinski centar regiona i jedan od većih centara srpske kulture. U gradu se nalazi nekoliko važnih istorijskih i kulturnih znamenitosti i institucija koje čuvaju srpski jezik i tradiciju. Posebno treba izdvojiti Maticu srpsku, kao najstariju kulturno-naučnu ustanovu u Srbiji i Srpsko narodno pozorište, kao najstarije domaće profesionalno pozorište.

Počevši od 2000. godine, u Novom Sadu se održava EXIT, jedan od najvećih letnjih muzičkih festivala u Evropi. Pored toga u gradu se tokom godine održava mnoštvo koncerata, umetničkih izložbi i drugih manifestacija za mlade, zbog čega je je Novi Sad izabran za evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

Za više informacija o Novom Sadu posetite http://novisad.travel/en/.

Prevoz

U najvećem broju slučajeva, prva destinacija stranih studenata po dolasku u Srbiju je Beograd. Iz Beograda do Novog Sada može da se stigne autobusom ili vozom. Autobusi i vozovi za Novi Sad saobraćaju na svaki sat. Cena autobuske karte se kreće od 6-7 €, dok je vozna karta nešto jeftinija i iznosi 3-4 €.

Za studente koji u Novi Sad dolaze sa aerodroma iz Budimpešte, vozna karta u jednom smeru košta oko 15 €, dok povratna karta košta oko 25 €. Osim voza, postoji mogućnost korišćenja direktnog aerodromskog transfera, što je skuplja opcija koja košta 25€ u jednom smeru. Za više informacija posetite sajt Autoturist-NS.  Veze između Novog Sada i drugih evropskih gradova možete da potražite na sajtovima Serbian Railways i Eurolines company.

Po dolasku u Novi Sad, strani studenti imaju mogućnost korišćenja javnog prevoza. Karta se kupuje u autobusu  (kod vozača autobusa), košta 65 dinara (oko 0.55 €) i važi jednokratno. Ukoliko promenite autobus morate da kupite novu kartu. Pored dnevnih karata, studenti imaju mogućnost korišćenja mesečnih karata. Za više informacija o javnom prevozu u Novom Sadu posetite http://www.gspns.co.rs/?selected_lang=eng.

Smeštaj i hrana

Strani studenti imaju mogućnost korišćenja hotelskog smeštaja, što je najskuplja opcija. Iz tog razloga se većina studenata odlučuje za iznajmljivanje stana. U zavisnosti od lokacije i broja ljudi koji bi živeli u stanu, cena iznajmljivanja varira između 150 € i 400 €. Za detalje vezane za korišćenje studentskih domova i ishrane u studentskoj menzi, kontakrirajte koordinatora za mobilnost u intituciji domaćinu.

Zdravstvena zaštita i osiguranje

Organizovanje i plaćanje zdravstvene zaštite i osiguranja je odgovornost samih studenata. Stoga je veoma važno da se studenti upoznaju sa razlikama između sistema zdravstvene zaštite u Srbiji i sistema zdravstvene zaštite zemlje iz koje dolaze.

Viza

Za boravak u Srbiji do 3 meseca, stranim studentima iz evropskih zemalja nije neophodna viza. Za boravak duži od 3 meseca, strani studenti moraju da pribave “beli karton”.  Najkasnije 24 sata nakon dolaska u Srbiju, vlasnik stana u kom će strani strudent boraviti, dužan je da prijavi njegov boravak lokalnoj Policijskoj upravi, na osnovu čega Policijska uprava izdaje “beli karton”.

Za više informaciija o viznoj politici Republike Srbije posetite www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-requirements

KORISNI LINKOVI