Izaberite stranicu


Sport je važna ljudska aktivnost. Garancija je zdravijeg životnog stila, podstiče fizički i psihički razvoj i u nekoj meri je zaštita od negativnih uticaja društva. Zbog toga mlade treba usmeravati u sport. Mladima on omogućava zanimljiva putovanja, sklapanje prijateljstava i zabavu. Nadalje, tu je i njihova motivacija da uče nove i unaprede već usvojene sportske veštine, te da uživaju u izazovu sportskog nadmetanja.


U utorak, 07.03.2017. u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu, održano je predavanje


MLADI I SPORT


 


Na ovu interesantnu temu govorila je naša mlada i talentovana košarkašica MilicaDabović. Milica je bila kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije koju je predvodila do četvrtog mesta na Evropskom prvenstvu 2013. i do četvrtfinala na Svetskom prvenstvu 2014. Bila je kapiten ženske košarkaške reprezentacije Srbije koja je ostvarila svoj najveći uspeh osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015, igranom u Mađarskoj i Rumuniji. Pobedom protiv Francuske u finalu u Budimpešti, osvojena je ne samo prva medalja za Srbiju kao samostalnu državu nego i prvo zlato u čitavoj istoriji naše ženske košarke. Od trofeja sa domaćim klubovima do sada je osvojila prvenstvo Srbije i Crne Gore (2003/04) i kup Srbije i Crne Gore (2003/04) sa Crvenom zvezdom, te prvenstvo Srbije (2010/11, 2011/12. i 2012/13) kup Srbije (2010/11. i 2012/13) i Regionalnu ligu (2011/12. i 2012/13), sve sa Partizanom.


Milica će govoriti zašto sport predstavlja izvanrednu aktivnost i kako bavljenje sportom podstiče odgovorno socijalno ponašanje, bolji školski uspeh, usvajanje moralnih vrednosti i navika zdravog življenja.


Sport je za mlade šansa da uče; on je prostor u kome se vežba za život. Učestvovanje u sportu, a posebno timskim sportovima mlade uči timskom radu, liderstvu, samodisciplini, odgovornosti, toleranciji, razvija njihove veštine savladavanja različitih problema, uči ih istrajnosti, poštovanju autoriteta, razvija radne navike, jača njihov karakter, samopoštovanje i samopouzdanje.