Izaberite stranicu


Sinergija formalnog i neformalnog obrazovanja


Prepoznajući probleme sa kojima se suočavaju mladi prilikom potrage za zaposlenjem i značaj praktičnih veština koje se u potpunosti ne mogu savladati tokom studija, Visoka poslovna škola strukovnih studija je u saradnji sa Centrom za istraživanje i studije turizma, studentima na smeru Turizam i hotelijerstvo obezbedila dodatne mogućnosti za usavšavanje.


Studenti su imali priliku da pohađaju licencirani desetodnevni program obuke za profil recepcionera. Tokom obuke studenti su usvojili teorijska znanja i razvili praktične veštine potrebne za uspešno obavljanje posla recepcionera među kojim su komuniciranje sa gostima, rezervacija, prijava i prijem gostiju, obračun i naplata usluga, odjava i ispraćaj gostiju, upoznavanje gostiju sa turističkom ponudom, pružanje telefonskih i internet usluga, korišćenje poslovno-tehničke dokumentacije, statističko evidentiranje, upotreba informacione tehnologije u hotelijerstvu i drugo. Svim studentima koji su pohađali i uspešno završili program uručeni su sertifikati.


 


Polaznice obuke za profil recepcionera


 



 


Program je sproveden je od strane Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede – HORES, a nastao je kao rezultat saradnje Centra za istraživanje i studije turizma u saradnji, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ i Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama


 


Studenti Turizma i hotelijerstva na Konferenciji


 



 


Takođe, u funkciji dodatnog usavršavanja studenti su zajedno sa profesorima prisustvovali Regionalnoj konferenciji o održivom turizmu, preduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju. Učesnici Konferencije bili su zvaničnici sa centralnog, pokrajinskog i lokalnog nivoa, međunarodne, nacionalne i lokalne turističke organizacije, predstavnici akademskog sektora, privrede i organizacije civilnog društva. Kroz panele i diskusije učesnika, studenti su imali priliku da se upoznaju sa trendovima u turističkoj industriju, turističkim proizvodima i iskustvima Srbije i zemalja u okruženju, načinima podrške inicijativa lokalnih zajednica u svetlu razvoja turističkih proizvoda, njihove valorizacije, promocije i eksploatacije kroz različite programe podrške i finansiranja.


 


dr Ana Jovičić Vuković